Kush janë kishat e Krishtit?

Kishat e Krishtit
  • Regjistrohu

Kush janë kishat e Krishtit?

Nga: Batsell Barrett Baxter

Një nga avokatët më të hershëm të kthimit në Krishtërimin e Dhiatës së Re, si një mjet për të arritur unitetin e të gjithë besimtarëve në Krishtin, ishte James O'Kelly i Kishës Episkopale Metodiste. Në 1793 ai u tërhoq nga konferenca Baltimore e kishës së tij dhe u bëri thirrje të tjerëve të bashkohen me të në marrjen e Biblës si besimi i vetëm. Ndikimi i tij u ndje në masë të madhe në Virxhinia dhe Karolinën e Veriut ku historia regjistron se rreth shtatë mijë komunikues ndoqën udhëheqjen e tij drejt kthimit në krishterimin primitiv të Dhiatës së Re.

Në 1802 një lëvizje e ngjashme midis Baptistëve në Nju Angli u udhëhoq nga Abner Jones dhe Elias Smith. Ata ishin të shqetësuar për "emra dhe besime denominacionale" dhe vendosën të mbanin vetëm emrin e krishterë, duke marrë Biblën si udhërrëfyesin e tyre të vetëm. Në 1804, në shtetin perëndimor të Kentaktit, Barton W. Stone dhe disa predikues të tjerë prezbiterianë morën veprime të ngjashme duke deklaruar se do ta merrnin Biblën si "udhërrëfyesin e vetëm të sigurt në qiell". Thomas Campbell dhe djali i tij i shquar, Alexander Campbell, morën hapa të ngjashëm në vitin 1809 në atë që tani është shteti i Virxhinias Perëndimore. Ata pretendonin se asgjë nuk duhet të lidhet me të krishterët si një çështje doktrine e cila nuk është aq e vjetër sa Dhiata e Re. Megjithëse këto katër lëvizje ishin krejtësisht të pavarura në fillimet e tyre përfundimisht ata u bënë një lëvizje e fortë restaurimi për shkak të qëllimit dhe lutjes së tyre të përbashkët. Këta njerëz nuk e përkrahin fillimin e një kishe të re, por më tepër një kthim në kishën e Krishtit siç përshkruhet në Bibël.

Anëtarët e kishës së Krishtit nuk e konceptojnë veten e tyre si një kishë e re që filloi në fillim të shekullit XIX. Përkundrazi, e gjithë lëvizja është projektuar për të riprodhuar në kohët bashkëkohore, kishën e themeluar fillimisht në Rrëshajëve, AD 19. Forca e apelit qëndron në rivendosjen e kishës origjinale të Krishtit.

Është kryesisht një lutje për unitetin fetar të bazuar në Bibël. Në një botë të ndarë fetare besohet se Bibla është i vetmi emërues i mundshëm i përbashkët mbi të cilin shumica, nëse jo të gjithë, e njerëzve me frikë Perëndie të tokës mund të bashkohen. Ky është një apel për t'u kthyer në Bibël. Është një lutje për të folur ku flet Bibla dhe për të heshtur ku Bibla është e heshtur në të gjitha çështjet që kanë të bëjnë me fenë. Më tej thekson se në çdo gjë fetare duhet të ketë një "Kështu thotë Zoti" për gjithçka që është bërë. Qëllimi është uniteti fetar i të gjithë besimtarëve në Krisht. Baza është Dhiata e Re. Metoda është rivendosja e Krishtërimit të Dhiatës së Re.

Vlerësimi më i fundit i besueshëm rendit më shumë se kishat individuale të 15,000 të Krishtit. "Christian Herald", një botim i përgjithshëm fetar që paraqet statistika në lidhje me të gjitha kishat, vlerëson se anëtarësia e përgjithshme e kishave të Krishtit është tani 2,000,000. Ka më shumë se burra 7000 që predikojnë publikisht. Anëtarësia e kishës është më e rëndë në shtetet jugore të Shteteve të Bashkuara, veçanërisht Tennessee dhe Teksas, edhe pse kongregacionet ekzistojnë në secilin prej pesëdhjetë shteteve dhe në më shumë se tetëdhjetë vende të huaja. Zgjerimi misionar ka qenë më i gjerë që nga Lufta e Dytë Botërore në Evropë, Azi dhe Afrikë. Më shumë se punonjës me orar të plotë 450 mbështeten në vende të huaja. Kishat e Krishtit tani kanë pesë herë më shumë anëtarë, siç u raportuan në Regjistrimin Fetar të SHBA të 1936.

Duke ndjekur planin e organizimit të gjetur në Dhiatën e Re, kishat e Krishtit janë autonome. Besimi i tyre i përbashkët në Bibël dhe respektimi i mësimeve të tij janë lidhjet kryesore që i lidhin ata së bashku. Nuk ka selinë qëndrore të kishës dhe asnjë organizatë më të lartë se pleqtë e çdo kongregacioni vendës. Kongregacionet bashkëpunojnë vullnetarisht për të mbështetur jetimët dhe të moshuarit, predikimin e ungjillit në fusha të reja dhe në vepra të tjera të ngjashme.

Anëtarët e kishës së Krishtit kryejnë dyzet kolegje dhe shkolla të mesme, si dhe shtatëdhjetë e pesë jetimore dhe shtëpi për të moshuarit. Ka përafërsisht revista 40 dhe revista të tjera të botuara nga anëtarë individualë të kishës. Një program radio dhe televizioni mbarëkombëtar, i njohur si "Herald of Truth", është sponsorizuar nga kisha Avenue Highland në Abilene të Teksasit. Pjesa më e madhe e buxhetit të saj vjetor prej $ 1,200,000 është kontribuar në bazë të lirë nga kishat e tjera të Krishtit. Programi i radios aktualisht dëgjohet në më shumë se stacionet radiofonike 800, ndërsa programi televiziv po shfaqet tani në më shumë se stacione 150. Një tjetër përpjekje e gjerë radioje e njohur si "Radio Botërore" zotëron një rrjet të stacioneve 28 vetëm në Brazil dhe funksionon në mënyrë efektive në Shtetet e Bashkuara dhe një numër vendesh të tjera të huaja dhe po prodhohet në gjuhët 14. Një program i gjerë reklamash në revistat kryesore kombëtare filloi në nëntor 1955.

Nuk ka konventa, takime vjetore ose publikime zyrtare. "Lidhja që lidh" është një besnikëri e përbashkët ndaj parimeve të rivendosjes së krishterimit të Dhiatës së Re.

Në çdo kongregacion, i cili ka ekzistuar mjaftueshëm për t'u organizuar plotësisht, ekziston një numër i madh pleqsh ose priftërinjsh që shërbejnë si organi qeverisës. Këta burra përzgjidhen nga kongregacionet lokale në bazë të kualifikimeve të përcaktuara në shkrimet e shenjta (1 Timothy 3: 1-8). Shërbimi nën pleqtë janë dhjakë, mësues, dhe ungjilltarë ose shërbëtorë. Këta të fundit nuk kanë autoritetin e barabartë ose më të lartë se pleqtë. Pleqtë janë barinj ose mbikëqyrës që shërbejnë nën udhëheqjen e Krishtit sipas Dhiatës së Re, e cila është një lloj kushtetute. Nuk ka autoritet tokësor superior ndaj pleqve të kishës lokale.

Autografet origjinale të gjashtëdhjetë e gjashtë librave që përbëjnë Biblën konsiderohen të jenë të frymëzuara hyjnisht, me të cilat nënkuptohet se ato janë të pagabueshme dhe autoritative. Referimi ndaj shkrimeve të shenjta bëhet në zgjidhjen e çdo çështje fetare. Një shpallje nga shkrimet e shenjta konsiderohet fjala e fundit. Libri shkollor bazë i kishës dhe baza për të gjithë predikimin është Bibla.

Po. Deklarata në Isaia 7: 14 merret si një profeci e lindjes së virgjër të Krishtit. Pasazhet e Dhiatës së Re, si Mateu 1: 20, 25, pranohen me vlerë nominale si deklarata të lindjes së virgjër. Krishti pranohet si Biri i vetëmlindur i Perëndisë, duke bashkuar në personin e tij hyjninë e përsosur dhe burrërinë e përsosur.

Vetëm në kuptimin që Perëndia predestinon të drejtët për t'u shpëtuar përjetësisht dhe të padrejtët që do të humbasin përjetësisht. Deklarata e apostullit Pjetër: "Me të vërtetë po shoh se Perëndia nuk është njeri i respektueshëm, por në çdo komb është i pranueshëm ai që i frikësohet atij dhe vepron drejtësia" (Veprat 10: 34-35.) Është marrë si një dëshmi se Perëndia nuk predestinoi individët që të shpëtonin ose humbën përjetësisht, por secili prej tyre përcakton fatin e vet.

Fjala baptize vjen nga fjala greke "baptizo" dhe fjalë për fjalë do të thotë, "të zhyten, të zhyten, të zhytet." Përveç kuptimit të fjalës së fjalës, zhytja praktikohet sepse ishte praktikë e kishës në kohët apostolike. Më tej, vetëm zhytja përputhet me përshkrimin e pagëzimeve të dhëna nga apostulli Pavël në Romakët 6: 3-5 ku ai flet për të si varrim dhe ringjallje.

Jo. Vetëm ata që kanë arritur "epokën e llogaridhënies" pranohen për pagëzime. Vërehet se shembujt e dhënë në Dhiatën e Re janë gjithmonë prej atyre që kanë dëgjuar predikimin e ungjillit dhe kanë besuar atë. Besimi duhet gjithmonë të paraprijë pagëzimin, prandaj vetëm ata që janë të vjetër për të kuptuar dhe besuar se ungjilli konsiderohen si subjekte të përshtatshme për pagëzim.

Jo. Ministrat ose ungjilltarët e kishës nuk kanë prerogativa të veçanta. Ata nuk mbajnë titullin e Reverendit ose të Atit, por janë të adresuara thjesht nga termi Vëllai si janë të gjithë njerëzit e tjerë të kishës. Së bashku me pleqtë dhe të tjerët ata këshillojnë dhe këshillojnë ata që kërkojnë ndihmë.

Marr Në kontakt

  • Ministritë e internetit
  • PO Box 146
    Spearman, Texas 79081
  • 806-310-0577
  • Kjo adresë emaili po mbrohet nga spambotet. Ju duhet të aktivizoni Java skriptet për të parë atë.