Historiku historik i Lëvizjes së Restaurimit

Kishat e Krishtit
  • Regjistrohu

Një nga avokatët më të hershëm të kthimit në Krishtërimin e Dhiatës së Re, si një mjet për të arritur unitetin e të gjithë besimtarëve në Krishtin, ishte James O'Kelly i Kishës Episkopale Metodiste. Në 1793 ai u tërhoq nga konferenca Baltimore e kishës së tij dhe u bëri thirrje të tjerëve të bashkohen me të në marrjen e Biblës si besimi i vetëm. Ndikimi i tij u ndje në masë të madhe në Virxhinia dhe Karolinën e Veriut ku historia regjistron se rreth shtatë mijë komunikues ndoqën udhëheqjen e tij drejt kthimit në krishterimin primitiv të Dhiatës së Re.

Në 1802 një lëvizje e ngjashme midis Baptistëve në Nju Angli u udhëhoq nga Abner Jones dhe Elias Smith. Ata ishin të shqetësuar për "emra dhe besime denominacionale" dhe vendosën të mbanin vetëm emrin e krishterë, duke marrë Biblën si udhërrëfyesin e tyre të vetëm. Në 1804, në shtetin perëndimor të Kentaktit, Barton W. Stone dhe disa predikues të tjerë prezbiterianë morën veprime të ngjashme duke deklaruar se do ta merrnin Biblën si "udhërrëfyesin e vetëm të sigurt në qiell". Thomas Campbell dhe djali i tij i shquar, Alexander Campbell, morën hapa të ngjashëm në vitin 1809 në atë që tani është shteti i Virxhinias Perëndimore. Ata pretendonin se asgjë nuk duhet të lidhet me të krishterët si një çështje doktrine e cila nuk është aq e vjetër sa Dhiata e Re. Megjithëse këto katër lëvizje ishin krejtësisht të pavarura në fillimet e tyre përfundimisht ata u bënë një lëvizje e fortë restaurimi për shkak të qëllimit dhe lutjes së tyre të përbashkët. Këta njerëz nuk e përkrahin fillimin e një kishe të re, por më tepër një kthim në kishën e Krishtit siç përshkruhet në Bibël.

Anëtarët e kishës së Krishtit nuk e konceptojnë veten e tyre si një kishë e re që filloi në fillim të shekullit XIX. Përkundrazi, e gjithë lëvizja është projektuar për të riprodhuar në kohët bashkëkohore, kishën e themeluar fillimisht në Rrëshajëve, AD 19. Forca e apelit qëndron në rivendosjen e kishës origjinale të Krishtit.

Marr Në kontakt

  • Ministritë e internetit
  • PO Box 146
    Spearman, Texas 79081
  • 806-310-0577
  • Kjo adresë emaili po mbrohet nga spambotet. Ju duhet të aktivizoni Java skriptet për të parë atë.