Кои се Христовите цркви?

Цркви Христови
  • Регистрирај се

Кои се Христовите цркви?

Од: Batsell Барет Бакстер

Еден од најраните поборници за враќање во новозаветното христијанство, како средство за постигнување на единство на сите верници во Христа, беше Џејмс О'Кели од Методистичката Епископска Црква. Во 1793 се повлече од балтиморската конференција на неговата црква и ги повика другите да му се придружат да ја земат Библијата како единствена кредо. Неговото влијание во голема мера се чувствувало во Вирџинија и во Северна Каролина, каде што историјата покажува дека околу седум илјади приврзаници го следеле неговото водство кон враќање кон примитивното новозаветно христијанство.

Во 1802 слично движење меѓу Баптистите во Нова Англија било предводено од Абнер Џонс и Елиас Смит. Тие беа загрижени за "деноминативни имиња и вери" и одлучија да носат само името Кристијан, земајќи ја Библијата како единствен водич. Во 1804, во западниот пограничен регион Кентаки, Бартон В. Стоун и неколку други презвитериски проповедници презедоа слична акција, изјавувајќи дека ќе ја земат Библијата како "единствениот сигурен водич кон небото". Томас Кемпбел и неговиот познат син Александар Кембел презедоа слични чекори во годината 1809 во она што сега е држава на Западна Вирџинија. Тие тврдеа дека ништо не треба да биде врзано за христијаните како прашање на доктрина што не е толку старо колку и Новиот завет. Иако овие четири движења беа целосно независни во нивните почетоци, на крајот тие станаа едно силно враќање движење поради нивната заедничка цел и молба. Овие луѓе не се залагаа за отпочнување на нова црква, туку за враќање на Христовата црква како што е опишано во Библијата.

Членовите на Христовата црква не се замислуваат себеси како нова црква започнала во почетокот на 19-тиот век. Напротив, целото движење е наменето да се репродуцира во современи времиња црквата првично основана на Педесетница, АД 30. Силата на жалбата лежи во обновата на првобитната црква Христова.

Тоа е првенствено молба за верско единство врз основа на Библијата. Во поделен религиозен свет се верува дека Библијата е единствениот можен заеднички именител на кој повеќето, ако не и сите, на богобојазливиот народ на земјата можат да се обединат. Ова е апел за враќање во Библијата. Тоа е молба да се зборува каде Библијата зборува и да молчи каде Библијата молчи за сите работи што се однесуваат на религијата. Таа понатаму нагласува дека во се што е религиозно мора да постои "Така вели Господ" за сето она што е направено. Целта е верско единство на сите верници во Христа. Основата е Новиот завет. Методот е реставрација на новозаветното христијанство.

Најновата веродостојна проценка наведува повеќе од 15,000 поединечни цркви на Христос. "Христијанскиот хералд", општа религиозна публикација која ги претставува статистичките податоци за сите цркви, проценува дека вкупното членство на Христовите цркви е сега 2,000,000. Постојат повеќе од 7000 мажи кои проповедаат јавно. Членството во црквата е најтешко во јужните држави во САД, особено во Тенеси и Тексас, иако постојат собранија во секоја од педесетте држави и во повеќе од осумдесет земји. Мисионерската експанзија е најширока од втората светска војна во Европа, Азија и Африка. Повеќе од 450 работниците со полно работно време се поддржани во странски земји. Црквите Христови сега имаат пет пати повеќе членови како што се објавени во американскиот религиозен попис на 1936.

Следејќи го организациониот план во Новиот завет, Христовите цркви се автономни. Нивната заедничка вера во Библијата и почитување на нејзините учења се главните врски кои ги поврзуваат заедно. Не постои централно седиште на црквата, а ниту една организација не е подобра од старешините на секое локално собрание. Конгрегациите доброволно соработуваат во поддршката на сираците и на постарите, во проповедањето на Евангелието во нови полиња и во други слични дела.

Членовите на Христовата црква спроведуваат четириесет колеџи и средни училишта, како и седумдесет и пет сиропиталишта и домови за стари лица. Постојат околу 40 списанија и други периодични изданија од страна на поединечни членови на црквата. Национална радио и телевизиска програма, позната како "Хералд на вистината", е спонзорирана од црквата Хајленд Авенија во Абилин, Тексас. Голем дел од годишниот буџет на $ 1,200,000 е придонес на слободна волја од други Христови цркви. Радиопрограмата во моментов се слуша на повеќе од 800 радио станици, додека телевизиската програма сега се појавува на повеќе од станиците 150. Друг опсежен радио напор познат како "Светско радио" е сопственик на мрежа на станици 28 само во Бразил, и работи ефикасно во САД и голем број други странски земји и се произведува во 14 јазиците. Голема рекламна програма во водечките национални списанија започна во ноември 1955.

Не постојат конвенции, годишни состаноци или официјални публикации. "Тајната што се врзува" е заедничка лојалност кон принципите на обновувањето на новозаветното христијанство.

Во секое собрание, кое постоело доволно долго за да стане целосно организирано, постои плурализам на старешини или презвитери кои служат како управно тело. Овие мажи се избрани од страна на локалните собранија врз основа на квалификациите утврдени во стиховите (1 Тимоти 3: 1-8). Служат под старешините се ѓакони, учители и евангелисти или министри. Вториот немаат авторитет еднаков или надреден од старешините. Старешините се пастири или надгледници кои служат под Христовото поглаварство според Новиот завет, кој е еден вид конституција. Не постои земна власт надредена од старешините на локалната црква.

Оригиналните автограми на шесте шеесет книги кои ја сочинуваат Библијата се сметаат за божествено инспирирани, со што се подразбира дека тие се непогрешливи и авторитативни. Повикувањето на Светото Писмо е направено во решавањето на секое религиозно прашање. Изреката од Писмото се смета за последен збор. Основниот учебник на црквата и основата за сето проповедање е Библијата.

Да. Изјавата во Исаија 7: 14 се зема како пророштво за девственото раѓање на Христос. Новозаветните пасуси како што се Метју 1: 20, 25, се прифатени по номинална вредност како декларации за девственото раѓање. Христос е прифатен како единороден Син Божји, обединувајќи во неговата личност совршена божественост и совршена машкоста.

Само во смисла дека Бог предодредува праведните да бидат вечно спасени и неправедните да бидат вечно изгубени. Во изјавата на апостол Петар: "Вистина, сфаќам дека Бог не е почитуван од лица, но во секој народ, кој се плаши и прави праведност, е прифатлив за него" (Дела 10: 34-35.) Се зема како доказ дека Бог не ги предодредил поединците да бидат вечно спасени или изгубени, но секој човек ја одредува сопствената судбина.

Зборот крштевање доаѓа од грчкиот збор "baptizo" и буквално значи "да се натопи, да потопи, да се фрли". Покрај буквалното значење на зборот, се практикува и потопување, бидејќи тоа беше практика на црквата во апостолско време. Уште повеќе, само потопувањето е во согласност со описот на крштевањето што го дал апостол Павле во Римјаните 6: 3-5 каде што зборува за тоа како погреб и воскресение.

Не. Само оние кои ја достигнале "времето на одговорност" се прифаќаат за крштевки. Се истакнува дека примерите дадени во Новиот завет се секогаш оние што го слушнале проповедањето на Евангелието и верувале во тоа. Верата секогаш мора да му претходи на крштевањето, така што само оние кои се доволно стари за да го разберат и да веруваат дека Евангелието се сметаат за добри предмети за крштевање.

Не. Министрите или евангелистите на црквата немаат посебни прерогативи. Тие не носат титула Пречесник или Татко, но се обраќаат едноставно со терминот Брат, како и сите други луѓе од црквата. Заедно со старешините и другите, тие се советуваат и советуваат оние што бараат помош.

Кои се цркви на Христос?

Која е карактеристичната молба на Христовата црква?

Историско потекло на Движењето за реставрација

Колку Христови цркви се таму?

Како црквите се организациски поврзани?

Како се управуваат Христовите цркви?

Што црквата Христова верува во Библијата?

Дали членовите на Христовите цркви веруваат во девственото раѓање?

Дали црквата Христова верува во предодреденост?

Зошто Христовата црква крштава само со потопување?

Дали се практикува крштевањето на новороденчињата?

Дали министрите од црквата слушаат исповед?

Дали молитвите се упатени кон светите?

Колку често јадеш вечера на Господа?

Каква музика се користи во обожавањето?

Дали Христовата црква верува во небото и пеколот?

Дали Христовата црква верува во чистилиште?

Со кои средства црквата обезбедува финансиска поддршка?

Дали Христовата црква има кредо?

Како некој станува член на Христовата црква?

добие Во контакт

  • Министерства за интернет
  • PO Box 146
    Спирман, Тексас 79081
  • -806 310 0577-
  • Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Вие треба да вклучите JavaScript за да ја видите.