Цркви Христови ... Кои се овие луѓе?

Цркви Христови
  • Регистрирај се
Цркви Христови ... Кои се овие луѓе?

Од Џо Р. Барнет


Веројатно сте слушнале за Христови цркви. И можеби сте прашале: "Кои се овие луѓе? Што - ако ништо друго - ги разликува од стотиците други цркви во светот?

Можеби сте се запрашале:
"Која е нивната историска позадина?"
"Колку членови имаат?"
"Која е нивната порака?"
"Како се управуваат?"
"Како се обожаваат?"
"Што веруваат во Библијата?

Колку членови?

Во светот постојат некои 20,000 собранија на цркви на Христос со вкупно 21 / 2 до 3 милиони поединечни членови. Има мали собранија, составени само од неколку членови - и големи, кои сочинуваат неколку илјади членови.

Најголемата концентрација на бројни сили во Христовите цркви е во јужниот дел на САД, каде што, на пример, има околу членови на 40,000 во некои собранија на 135 во Нешвил, Тенеси. Или, во Далас, Тексас, каде што има околу 36,000 членови во собранијата 69. Во такви држави како Тенеси, Тексас, Оклахома, Алабама, Кентаки - и други - постои црква Христова во практично секој град, без разлика колку е голема или мала.

Додека бројот на собранија и членови не е толку голем во други места, постојат Христови цркви во секоја држава во САД и во други земји во 109.

Луѓе на духовна реставрација

Членовите на Христовите цркви се народ на реставрационен дух - кои сакаат да го обноват во нашето време оригиналната црква на Новиот завет.

Д-р Ханс Кунг, познат европски теолог, објавил книга пред неколку години под наслов Црквата. Д-р Кунг се жалеше на фактот дека воспоставената црква го изгубила својот пат; стана оптоварена со традиција; не успеа да биде она што Христос планирал да биде.

Единствениот одговор, според д-р Кунг, е да се вратиме на Писмото за да видиме што е црквата на почетокот, а потоа да се опорави во дваесеттиот век на суштината на оригиналната црква. Тоа е она што Христовите цркви се стремат да го направат.

Во вториот дел од 18-тиот век, мажи од различни деноминации, кои студираат независно еден од друг, во различни делови на светот, почнаа да се прашуваат:

-Зошто да не се вратиме подалеку од деноминационализмот на едноставноста и чистотата на црквата од првиот век?
-Зашто да не ја земате Библијата сама и уште еднаш да продолжите "цврсто во учењето на апостолите ..." (Дела 2: 42)?
-Зошто да не го засадиш истото семе (Словото Божјо, Лука 8: 11), дека христијаните од првиот век засадија и да бидат само христијани, како што беа?
Тие се молеа со сите да го отфрлат деноминационализмот, да ги отфрлат човечките верувања и да ја следат само Библијата.

Тие научија дека ништо не треба да се бара од луѓето како чинови на вера, освен она што е очигледно во Писмото.

Тие нагласија дека враќањето во Библијата не значи воспоставување на друга деноминација, туку враќање кон оригиналната црква.

Членовите на Христовите цркви се ентузијасти за овој пристап. Со Библијата како наш единствен водич бараме да откриеме каква е изворната црква и да ја вратиме токму тоа.

Ние не го гледаме ова како ароганција, туку токму спротивното. Ние спасуваме дека немаме право да бараме мажествена верност кон човечка организација - туку само право да ги повикаме луѓето да го следат Божјиот план.

Не име

Поради оваа причина, ние не сме заинтересирани за вештачки вери, туку едноставно во моделот на Новиот завет. Ние не замислуваме себеси како деноминација - не како католичка, протестантска или еврејска - туку едноставно како членови на црквата што ја основал Исус и за кои умрел.

И тоа, патем, е зошто го носиме неговото име. Терминот "Христова црква" не се користи како деноминациона ознака, туку како описен термин кој укажува дека црквата му припаѓа на Христос.

Ги препознаваме нашите лични недостатоци и слабости - и ова е уште поважна причина што сакаме внимателно да го следиме целосниот и совршен план што Бог го има за црквата.

Единство засновано на Библијата

Бидејќи Бог има "сите авторитет" во Христа (Метју 28: 18), и бидејќи тој денес служи како поглавар на Бога (Евреи 1: 1,2), тоа е нашето убедување дека само Христос има овластување да каже што е црквата и што треба да учиме.

И бидејќи само Новиот Завет ги поставува Христовите упатства кон своите ученици, самото тоа мора да послужи како основа за сите верски учења и практики. Ова е фундаментално со членовите на Христовите цркви. Ние веруваме дека учењето на Новиот Завет без модификација е единствениот начин да ги натерате мажите и жените да станат христијани.

Ние веруваме дека верската поделба е лоша. Исус се молел за единство (Јован 17). А подоцна, апостол Павле ги молеше оние што беа поделени да се обединат во Христа (1 Коринтјани 1).

Ние веруваме дека единствен начин да се постигне единство е враќањето во Библијата. Компромис не може да донесе единство. И, сигурно, ниедно лице, ниту група на лица, нема право да подготви сет на правила со кои секој мора да се придржува. Но, сосема правилно е да се каже: "Да се ​​обединиме со следење на Библијата". Ова е фер. Ова е безбедно. Ова е во право.

Значи, цркви на Христос се изјаснуваат за верско единство врз основа на Библијата. Ние веруваме дека за да се претплатите на било кој кредо, освен Новиот завет, да одбиеме да ја послушаме секоја наредба од Новиот завет, или да ја следиме секоја практика што не е поддржана од Новиот завет, да додадеме или да се одземеме од Божјите учења. И двете додатоци и одземања се осудени во Библијата (Галатјани 1: 6-9; Откровение 22: 18,19).

Ова е причината зошто Новиот завет е единственото правило на верата и практиката што ја имаме во Христовите цркви.

Секоја организација самоуправа

Христијанските цркви немаат никаква улога во модерната организациска бирократија. Не постојат управни одбори - ниту регионални, регионални, национални или меѓународни - нема земјени штабови и нема организација дизајнирана од човекот.

Секое општество е автономно (само-владеено) и е независно од секое друго собрание. Единствената врска која ги поврзува многубројните собранија е заедничка верност кон Христа и Библијата.

Не постојат конвенции, годишни состаноци, ниту официјални публикации. Конгрегациите соработуваат во поддршката на детските домови, домовите за стари лица, работата на мисиите итн. Сепак, учеството е строго доброволно од страна на секое собрание, а ниту една личност ниту група не издава политики или не донесува одлуки за други собранија.

Секое собрание е управувано локално од мноштво старешини избрани од редот на членовите. Тоа се мажи кои ги исполнуваат специфичните квалификации за оваа канцеларија дадени во 1 Тимоти 3 и Титус 1.

Во секое собрание има и ѓакони. Тие мора да ги исполнат библиските квалификации на 1 Тимотеј 3. Јас

Предмети на обожување

Богослужба во цркви на Христос се состои од пет предмети, исто како и во црквата од првиот век. Ние веруваме дека моделот е важен. Исус рече: "Бог е дух, а оние што го обожаваат, мора да се поклонуваат со дух и со вистина" (Џон 4: 24). Од оваа изјава учиме три работи:

1) Нашето обожавање мора да биде насочено кон вистинскиот објект ... Бог;

2) Мора да биде поттикнато од вистинскиот дух;

3) Мора да биде според вистината.

Да се ​​поклони Бог според вистината е да му се поклониме според неговата Реч, бидејќи неговата Реч е вистина (Џон 17: 17). Затоа, не смееме да исклучиме ниеден предмет пронајден во неговата Реч, и не смееме да вклучиме ниедна ставка која не е пронајдена во неговата Реч.

Во однос на религијата ние треба да одиме преку вера (2 Коринтјани 5: 7). Бидејќи верата доаѓа од слушање на Божјото Слово (Римјани 10: 17), сè што не е одобрено од Библијата не може да се направи со вера ... и што не е од верата е гревот (Римјани 14: 23).

Петте богослужби забележани од црквата од првиот век пееја, молеа, проповедаа, даруваа и јадеа Господовата вечера.

Ако сте запознаени со Христовите цркви, веројатно сте свесни дека во две од овие работи нашата пракса е различна од онаа на повеќето религиозни групи. Затоа дозволете ми да се фокусирам на овие две и да ги наведам причините за тоа што го правиме.

Апапела пеење

Една од работите што луѓето најчесто ги забележуваат за Христовите цркви е тоа што ние пееме без употреба на механички инструменти за музика - пеењето cappella е единствената музика што се користи во нашето обожавање.

Едноставно кажано, тука е причината: ние сакаме да се поклониме според упатствата на Новиот завет. Новиот завет остава инструментална музика, па затоа веруваме дека е исправно и безбедно да го оставиме тоа. Ако го употребивме механичкиот инструмент, ние би требало да го сториме тоа без овластување од Новиот завет.

Во Новиот Завет постојат само стихови на 8 на тема музика во обожување. Тука се:

"И кога пееја химна, излегоа на Маслинската Гора" (Матеј 26: 30).

"околу полноќ Павле и Сила се молеа и пееја химни на Бога ..." (Дела 16: 25).

"Затоа Јас ќе те славам меѓу незнабошците и ќе пеам на твоето име" (Римјани 15: 9).

"... Ќе пеам со духот и ќе пеам и со умот" (1 Коринтјани 14: 15).

"... да се наполнат со Дух, да се обраќаат еден со друг во псалми и химни и духовни песни, пеејќи и правејќи мелодија на Господа со сето свое срце" (Ефесјаните 5: 18,19).

"Нека зборот Христов живее во вас богато, како што учат и се советуваат еден со друг во сета мудрост, и како што пеете псалми и химни и духовни песни со благодарност во вашите срца кон Бога" (Колосјани 3: 16).

"Ќе му го објавам името Твое на браќа мои, среде црквата ќе пеам пофалба за Тебе" (Евреи 2: 12).

"Дали некој од вас страда? Нека се моли, дали е весели, нека пее пофалба" (Џејмс 5: 13).

Механичкиот инструмент за музика е очигледно отсутен во овие пасуси.

Историски гледано, првото појавување на инструментална музика во црковното обожавање не било до шестиот век од н.е., и не постоело општо практикување на тоа дури по осмиот век.

Инструменталната музика силно се спротивставија на таквите верски водачи како Џон Калвин, Џон Весли и Чарлс Спрингон поради неговото отсуство во Новиот Завет.

Неделно почитување на Господовата вечера

Друго место каде што можеби сте забележале разлика меѓу Христовите цркви и другите верски групи е на Господовата вечера. Оваа спомен-вечера била инаугурирана од Исус во ноќта на неговата предавство (Матеј 26: 26-28). Тоа е забележано од христијаните во спомен на смртта на Господ (1 Коринтјаните 11: 24,25). Амблемите - безквасните лебови и плодот на лозата - го симболизираат телото и крвта на Исус (1 Коринтјаните 10: 16).

Христовите Цркви се различни од многумина во тоа што ја почитуваме Господовата вечера на првиот ден од секоја недела. Повторно, нашата причина се темели на нашата решеност да го следиме учењето на Новиот завет. Во неа пишува, опишувајќи ја практиката на црквата од првиот век: "И првиот ден од седмицата ... учениците се собраа да го скршат лебот ..." (Дела 20: 7).

Некои приговорија дека текстот не го одредува првиот ден од секоја недела. Ова е точно - исто како што заповедта за набљудување на саботата не ја специфицира секоја сабота. Командата едноставно беше "запомни саботен ден за да го одржиш свето" (Егзодус 20: 8). Евреите сфатиле дека значи секоја сабота. Се чини дека со истото размислување "првиот ден од неделата" значи првиот ден од секоја недела.

Повторно, знаеме од таквите почитувани историчари како Неандер и Еусебиј дека христијаните во тие рани векови ја земале Господовата вечера секоја недела.

Услови за членство

Можеби се прашувате: "Како некој станува член на Христовата црква?" Кои се условите за членство?

Црквите Христови не зборуваат за членство во смисла на некоја формула која мора да се следи за одобрен прием во црквата. Новиот Завет дава одредени чекори што биле преземени од луѓето во тој ден за да станат христијани. Кога некое лице стана христијанин, тој автоматски бил член на црквата.

Истото важи и за црквите Христови денес. Не постои посебен сет на правила или церемонии кои мора да ги следат за да бидат воведени во црквата. Кога станува христијанин, тој, истовремено, станува член на црквата. Не се потребни понатамошни чекори за да се квалификуваат за членство во црква.

На првиот ден од постоењето на црквата спасени се оние што се покајаа и беа крстени (Дела 2: 38). И од тој ден сите оние што беа спасени беа додадени во црквата (Дела 2: 47). Според овој стих (Дела 2: 47), Бог го направил додавањето. Затоа, во обидот да го следиме овој модел, ние не ги изгласуваме луѓето во црквата ниту ги принудуваме преку потребната низа студии. Ние немаме право да бараме нешто надвор од нивното послушно поднесување на Спасителот.

Условите за помилување што се изучуваат во Новиот завет се:

1) Еден мора да го чуе Евангелието, бидејќи "верата доаѓа со слушање на Божјата реч" (Римјани 10: 17).

2) Мора да веруваме, бидејќи "без вера е невозможно да му угоди на Бога" (Евреи 11: 6).

3) Еден мора да се покае за минатите гревови, зашто Бог "ги заповеда сите луѓе, каде и да се покајат" (Дела 17: 30).

4) Еден мора да Го признае Исус како Господ, зашто рече: "Кој ме исповеда пред луѓето, ќе го исповедам пред татко ми, кој е на небото" (Метју 10: 32).

5) И еден човек мора да се крсти за простување на гревовите, зашто Петар му рече: "Покајте се и крстете се секој од вас во името на Исус Христос за простување на вашите гревови ..." (Дела 2: 38) .

Акцент на крштевањето

Црквите на Христос имаат репутација за ставање голем стрес врз потребата за крштевање. Сепак, ние не го истакнуваме крштевањето како "црковна уредба", туку како команда на Христос. Новиот завет предава крштевање како чин што е од суштинско значење за спасението (Марк 16: 16; Дела 2: 38; Делува 22: 16).

Ние не го практикуваме крштевањето на новороденчињата затоа што крштавањето во Новиот Завет е само за грешници кои се обраќаат кон Господа во верување и покајание. Детето нема грев да се покае и не може да се квалификува како верник.

Единствениот облик на крштевање што го практикуваме во Христовите цркви е потопување. Грчкиот збор, од кој доаѓа зборот крсти, значи "да се натопи, да потопува, да се прелее, да се фрли". И Писмото секогаш укажува на крштевање како погреб (Дела 8: 35-39, Римјани 6: 3,4, Колосјани 2: 12).

Крштевањето е исклучително важно бидејќи Новиот Завет ги поставува следните цели:

1) Тоа е да се влезе во царството (Џон 3: 5).

2) Тоа е да се контактира со Христовата крв (Римјани 6: 3,4).

3) Тоа е да се влезе во Христа (Галатјани 3: 27).

4) Тоа е за спасение (Марк 16: 16; 1 Петар 3: 21).

5) Тоа е за простување на гревовите (Дела 2: 38).

6) Тоа е да ги измиете гревовите (Дела 22: 16).

7) Тоа е да се влезе во црквата (1 Коринтјаните 12: 13; Ефесјани 1: 23).

Бидејќи Христос умре за гревовите на целиот свет и поканата за споделување во неговата спасителска благодат е отворена за секого (Дела 10: 34,35; Откровение 22: 17), ние не веруваме дека некој е предодреден за спасение или осуда. Некои ќе одлучат да дојдат кај Христос во вера и послушност и ќе бидат спасени. Други ќе го отфрлат неговото молба и ќе бидат осудени (Марк 16: 16). Тие нема да бидат изгубени затоа што беа обележани за осуда, туку затоа што тоа е патот што го избрале.

Каде и да сте во овој момент, се надеваме дека ќе одлучите да го прифатите спасението што го нуди Христос - да се понудиш себеси во послушна вера и да станете член на неговата црква.

Кои се цркви на Христос?

Која е карактеристичната молба на Христовата црква?

Историско потекло на Движењето за реставрација

Колку Христови цркви се таму?

Како црквите се организациски поврзани?

Како се управуваат Христовите цркви?

Што црквата Христова верува во Библијата?

Дали членовите на Христовите цркви веруваат во девственото раѓање?

Дали црквата Христова верува во предодреденост?

Зошто Христовата црква крштава само со потопување?

Дали се практикува крштевањето на новороденчињата?

Дали министрите од црквата слушаат исповед?

Дали молитвите се упатени кон светите?

Колку често јадеш вечера на Господа?

Каква музика се користи во обожавањето?

Дали Христовата црква верува во небото и пеколот?

Дали Христовата црква верува во чистилиште?

Со кои средства црквата обезбедува финансиска поддршка?

Дали Христовата црква има кредо?

Како некој станува член на Христовата црква?

добие Во контакт

  • Министерства за интернет
  • PO Box 2661
    Девенпорт, ИА 52809
  • -563 484 8001-
  • Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Вие треба да вклучите JavaScript за да ја видите.